TRAIN JE VOETEN FIT!
 
Zet je voorvoet op een trapje en beweeg je hiel zo ver mogelijk naar onder en boven. Deze voettraining ontspant de voetspieren en -pezen. Het bevordert de bloedcirculatie en souplesse van je voet. Stretch en relax!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
 

EIGENSCHAPPEN VAN EEN GOEDE SCHOEN

Alvorens men van een degelijke schoen kan spreken, moet voldaan worden aan drie belangrijke eigenschappen. “Het gaat niet zozeer om het merk of het type van schoen”, vertelt Jo Dewijze, podoloog bij Functional Feet. “Een sneaker kan evengoed een goeie schoen zijn. Maar er moet wel aan drie belangrijke eigenschappen worden voldaan.”

1. CONTREFORT

“Onmisbaar is ten eerste de contrefort ter hoogte van de achterzijde van de schoen die voldoende stevigheid moet hebben.” Deze versteviging ondersteunt de achtervoet en houdt de hiel op zijn plaats. De contrefort is altijd aanwezig in berg- en wandelschoenen, veiligheidsschoenen en comfortschoenen om extra ondersteuning te bieden aan de voet bij activiteiten. Bij open schoenen en slippers ontbreekt de contrefort met als gevolg dat er te veel druk wordt gelegd op de tenen om de schoen aan te houden. Daarmee wordt de kans op hamer- of klauwtenen vergroot.

2. BUIGZAAMHEID

“Ook de buigzaamheid of plooibaarheid ter hoogte van de voorvoet, op de plek waar de tenen gaan buigen, moet aanwezig zijn.” Schoenen moeten voldoende buigen of plooien op de juiste plaats. Enkel ter hoogte van de voorvoet, op de plek waar de tenen gaan buigen, moet de schoen voldoende flexibel zijn om een normale voetafrol te bekomen. Buigen de schoenen in het midden van de zool of voor of achter de tenen, dan zal de schoen zijn werk niet doen.

3. TORSIE

“Ten derde mogen goede schoenen geen torsie toelaten in de lengte, ter hoogte van de middenvoet. Als je een schoen bij de hiel en voorvoet vastneemt, zou je die niet mogen kunnen uitwringen zoals je dat met bijvoorbeeld een vod zou doen. Dit zorgt voor steun en een stabiele stap.”

 
 
 
Geen items gevonden